Ο ναός της ζωγραφικής: Το μικρό χωριουδάκι της Ελλάδας όπου γεννήθηκαν 65 λαϊκοί ζωγράφοι

Οι Χιονάδες είναι χτισμένοι σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στις πλαγιές του όρους Γράμμου και αποτελούν έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Ιωαννίνων.

 

Ανήκουν στο Δήμο Κόνιτσας ( παλαιότερα Δήμος Μαστοροχωρίων) και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 78 κάτοικοι. Το χειμώνα ερημώνει ενώ το καλοκαίρι, όπως συμβαίνει σε όλους τους ορεινούς οικισμούς, οι ετεροδημότες δίνουν ζωή στο χωριό.

 

 

xionades

xionadesΟι μόνιμοι κάτοικοι είναι λιγοστοί, κυρίως συνταξιούχοι.Περιδιαβαίνοντας το χωριό θα συναντήσετε αρκετά καλοχτισμένα παλιά πέτρινα σπίτια με έντονα στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής.

 

 

xionades

 

xionades

xionadesΣτη γραφική πλατεία του χωριού, με την ωραία θέα προς την κοιλάδα του Γοργοπόταμου και τις γύρω πλαγιές του Γράμμου, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αθανασίου (1866), που φιλοξενεί ενδιαφέρουσες φορητές εικόνες όλων των περιόδων της χιοναδίτικης ζωγραφικής.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πετρόκτιστο σχολείο (1905), που στεγάζει καφενείο, το οποίο λειτουργεί μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και τις περιόδους εορτών. Στο πάνω μέρος της πλατείας, δίπλα από την πετρόκτιστη βρύση, σώζεται ένα μεγάλο πέτρινο κτίριο (1911), στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Χιονιαδιτών Ζωγράφων.

 

Ψηλότερα από το χωριό, σε υψόμετρο 1550μ, βρίσκεται ο Προφήτης Ηλίας με υπέροχη θέα σε όλη την περιοχή και πιο πάνω το πέρασμα της Μπάντρας, που αποτελούσε για αιώνες μία από τις βασικές διόδους επικοινωνίας των ελληνικών χωριών του Γράμμου με εκείνων που βρίσκονται στην Αλβανία. Από εδώ εισέβαλαν αρχικά οι Ιταλοί στην Ελλάδα την πρώτη νύχτα του Ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940.

 

 

xionadesΟι Χιονιάδες είναι γνωστοί, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, για τους περίφημους ζωγράφους, που με αφετηρία το χωριό τους ταξίδεψαν σε πολλά μέρη των Βαλκανίων και φιλοτέχνησαν ποικίλλα περίτεχνα εκκλησιαστικά και λαϊκά έργα ζωγραφικής.

 

Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός της μεγάλης αυτής εξειδίκευσης των αντρών του χωριού σε αυτή τη συγκεκριμένη τέχνη. Συνολικά, αναφέρεται η ύπαρξη τουλάχιστον 65 λαϊκών ζωγράφων από τους Χιονιάδες.

 

xionades

xionades