Η Λευκή Μαγεία με τους αιωνόβιους πλάτανους και τις κατάφυτες πλαγιές με πεύκα

Γραφικοί οικισμοί, ελληνική φύση στα καλύτερά της, χειμερινά σπορ την ημέρα, «ζεστή» διασκέδαση τη νύχτα. Μάθετε όσα πρέπει να ξέρετε για τον αγαπημένο χειμερινό προορισμό της Βόρειας Ελλάδας και ετοιμαστείτε για απόδραση στα λευκά με διάθεση… στο κόκκινο.

Αιωνόβιοι πλάτανοι, κατάφυτες πλαγιές με πεύκα που δίνουν την σκυτάλη σε οξιές και πιο ψηλά, το απόλυτο λευκό. Γι’ αυτό άλλωστε και το όρος Βόρας είναι πιο γνωστό ως Λευκή Κορυφή –κατά κόσμον Καϊμακτσαλάν.

Ο αγαπημένος χειμερινός προορισμός των Βορειοελλαδιτών συνδυάζει τις βόλτες στα παραδοσιακά χωριουδάκια, το απερίσπαστο σκι στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου και τις εξορμήσεις στις αφοπλιστικές ομορφιές της Πέλλας: Δρυμοί, καταρράκτες, οπωρώνες και οι απόκρημνες όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας.


Μόλις 123 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη, το Καϊμακτσαλάν έχει όλα τα προσόντα για να σας μαγνητίσει στις πλαγιές του.

 

Ο διατηρητέος οικισμός του Αγίου Αθανασίου, το χιονοδρομικό κέντρο και η ποικιλία των δραστηριοτήτων που «φωλιάζουν» στο μακεδονικό βουνό είναι τα πιο απολαυστικά από αυτά. Τσεκάρετε ότι έχετε στριμώξει στις αποσκευές σας τα πέδιλα του σκι, το μαγιό σας –θα καταλάβετε αργότερα γιατί- και τα πιο ζεστά σας ρούχα, και ξεκινάμε την «λευκή ανάβαση».

 

Το χιονοδρομικό κέντρο


Θέλετε άνετες πίστες για σκι στον πιο ψηλό αναβατήρα της Ελλάδας; Το χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα είναι η απάντηση στις προσευχές σας, διαθέτοντας πλατιές διαδρομές και εγκαταστάσεις μέχρι και στα 2.480 μέτρα.

 

Θέλετε απλώς να «ατενίζετε» το χιόνι μέσα από τα παράθυρα ζεστών σαλέ και snowbars; Το Καϊμακτσαλάν είναι και πάλι η απάντηση, καθώς θεωρείται η καλύτερη «βόρεια» επιλογή για κοσμικές εξόδους σε φυσικό λευκό φόντο.

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, δύο σχολές ski και snowboard, δυνατότητα ενοικιάσης snowmobile, ενοικιαζόμενα δωμάτια πολυτελείας, εστιατόριο, καφέ, bar, snowbar σε υψόμετρο 2.069m καθώς και πολλές δυνατότητες υπαίθριων δραστηριοτήτων, ενώ στην κορυφή –στα 2.524 μέτρα- στέκει ένα μοναδικό σε ομορφιά εκκλησάκι.

Το ημερήσιο πάσο για την είσοδο στο χιονοδρομικό κέντρο στοιχίζει 15 ευρώ τα Σάββατα και τις Κυριακές, και 12 ευρώ τις καθημερινές. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 23810 32000.

Τα πέδιλα του σκι εκτέλεσαν την αποστολή τους, χορτάσατε σκι, ήπιατε την καθιερωμένη ζεστή σοκολάτα στο σαλέ όσο περιμένατε να «στεγνώσετε» και αποχαιρετίσατε το χιονοδρομικό κέντρο. Και τώρα τι;

Το Καϊμακτσαλάν, ευτυχώς, δεν είναι δημοφιλές μόνο για τις «ski-ερές» εγκαταστάσεις του, αλλά και για τους γραφικούς οικισμούς του. Ο πλέον γραφικός –και σχετικά προστατευμένος από τις τουριστικές σειρήνες- βρίσκεται 16 χιλιόμετρα μακριά από το χιονοδρομικό κέντρο και είναι αυτός του παλαιού Αγίου Αθανασίου.

 

Κεραμοσκεπή σπιτάκια από πελεκητή πέτρα, παραδοσιακή μακεδονική αρχιτεκτονική, ομοιομορφία που θυμίζει αλπικά χωριά και γραφικά σοκάκια με «βαριά» ιστορία αποτελούν το σκηνικό που θα συνοδεύσει την φιλοξενία σας σε έναν από τους όμορφους ξενώνες του χωριού.

Κι όμως, το σκηνικό αυτό δεν ήταν πάντοτε έτσι. Ο Άγιος Αθανάσιος, χτισμένος τον 16ο αιώνα, φιλοξενούσε μέχρι την δεκαετία του 1980 μια ανθούσα κτηνοτροφική κοινότητα.

Η άνθηση… μαράθηκε όταν οι περισσότεροι κάτοικοι άρχισαν ξαφνικά να εγκαταλείπουν το χωριό, κατευθυνόμενοι προς μεγαλύτερες πόλεις, καθώς και στον Νέο Άγιο Αθανάσιο, λίγα χιλιόμετρα πιο χαμηλά.

Το 1990 το ερημωμένο χωριό αριθμούσε μόλις δύο οικογένειες. Μέχρι που ιδρύεται το χιονοδρομικό κέντρο το 1995 και ο οικισμός-φάντασμα μετατρέπεται σε «φωλιά» για ξενώνες, μπαράκια και εστιατόρια. Προσθέστε και την ετικέτα του «διατηρητέου» που του προσέδωσε το ελληνικό κράτος και έχετε την εικόνα ενός από τα πιο όμορφα χωριά της Βόρειας Ελλάδας.

Θα περπατήσετε μέσα από τα πέτρινα δρομάκια για να καταλήξετε στην πανέμορφη εκκλησία της Αναλήψεως που χτίστηκε τον 18ο αιώνα, ενώ οι μυρωδιές θα σας παρασύρουν στα κρυμμένα μαγειρεία που σερβίρουν παραδοσιακή κουζίνα και ιδιαίτερες γεύσεις.

 

Πηγή